واکنش استری شدن گرماگیر هست یا گرماده؟
به واکنش یک کربوکسیلیک اسید (گروه عاملی -COOH ) با یک الکل (گروه عاملی -OH ) که طی آن یک استرو آب به دست می آید، واکنش استری شدن می گویند. در این واکنش بر اساس ساز و کار آن OH از اسید و H از الکل کنده شده و آب تولید می شود. واکنش استری شدن یک واکنش تعادلی بوده که در حضور کاتالیزگر مناسبی (مانند H2SO4 ) انجام می پذیرد.
در واکنش تعادلی استری شدن در جهت برگشت یک مولکول استر با آب واکنش داده و کربوکسیلیک اسید و الکل اولیه را تولید می کند. به عکس واکنش استری شدن، واکنش آبکافت می گویند.
استرها با این که موادی خوش بو هستند نباید در ساخت عطرها به کار گرفته شوند چون در عرق بدن به آرامی آبکافت شده و کربوکسیلیک اسید حاصل از آبکافت استر بوی نامطبوعی دارد. بد نیست بدانید طعم و بوی شاخص میوه ها و عطر گل ها اغلب به علت وجود استرها است.
آنتالپی واکنش استری شدن تقریبا صفر است وتقریبا تنها واکنش تعادلی که با افزایش دما جابجا نمی شود و ثابت تعادل ان در ظرف سر بسته تغییر نمی کند. کمی تبخیر سطحی اب و الکل ممکن است داشته باشیم بنابراین بهتر است از ظرف های سربسته استفاده شود. سرعت تبخیر اسید و الکل متفاوت است و سبب تغییر غلظت و جابجایی تعادل می شود.