گروه تخصصی دبیران شیمی

هدف از تشکیل این وبلاگ همدلی و وفاق میان معلمان ودبیران شیمی سراسر کشور می باشد.

لامپ های کم مصرف و نحوه عملکرد آن ها

پنجشنبه, ۱۵ مرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۱۵ ب.ظ

در اوایل دهه 80 میلادی با تولید لامپ‌های فلورسنت فشرده، تحول عظیمی ‌در روشنایی ایجاد شد و به دلیل مصرف بسیار کمتر انرژی این لامپ‌ها نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، به «لامپ‌های کم‌مصرف» شهرت یافتند. لامپ کم‌مصرف نوعی لامپ فلورسنت است و شیوه کار آن به‌ این صورت است که برخورد الکترون‌ها، اتم‌های جیوه داخل لامپ را برانگیخته و اشعه ماورای بنفش تولید می‌کند. برخورد این اشعه نامریی با لایه فسفر پوشش داده شده روی سطح داخلی تیوپ، نور مریی ایجاد می‌کند که با تغییر فسفر می‌توان نورهایی با رنگ‌های گوناگون مانند سبز، زرد، سفید، قرمزو آبی ایجاد کرد. لامپ های پر مصرف(رشته ای، هالوژن، مدادی...) برای تأمین روشنایی خود، انرژی زیادی نیاز دارند که این انرژی از فعل و انفعالات انجام شده در نیروگاه های تولید انواع سوخت های فسیلی تأمین می گردد. در نتیجه، با آزاد شدن گاز های گلخانه ای و سایر گاز های خطرناک همچون جیوه در محیط زیست، حیات گونه های مختلف جانداری به خطر می افتد. علاوه بر این، اثرات بسیار مخربی نیز بر شرایط آب و هوایی کره زمین ایجاد می شود استفاده از لامپ های کم مصرف با اینکه در آنها حدود 2.5 میلی گرم جیوه استفاده شده است، ولی با توجه به 80% صرفه جویی در مصرف انرژی و در نتیجه کاهش انتشار جیوه از نیروگاه های با سوخت فسیلی، میزان انتشار جیوه به کمتر از نصف حالتی که از لامپ های پر مصرف فاقد جیوه استفاده می شود، می رسد. نور لامپ های کم مصرف  نزدیک محدوده فرابنفش است نوزادانی که زردی دارند را جلوی نور مهتابی می گذارند، نور فرابنفش بیلی روبین که عامل زردی است را تجزیه می کند.

پایان عمر این لامپ های کم مصرف بستگی به ساعت مصرف ونحوه برق کشی ونوع کلید فرق می کند و برخی کلید ها که چراغ دارند که شب نما باشند این کلید اتصال کوتاه داشته ولامپ هر چند ثانیه یه چشمک می زند این عمل عمر لامپ را کوتاه می کند. عمر لامپ بیشتر به دفعات خاموش و روشن شدن بستگی داره تا ساعات روشن بودن آن ها. بسیاری از ما متوجه شدیم که لامپ همان زمانی می سوزد که کلید را می زنیم.

علت سیاه شدن کنار الکترودها در لامپهای فلوئورسنت بخارات فلزی است که  پس از مدتی روی دیواره ونزدیکی  آند می نشیند وچون دیواره ماده فلورسنت سفید است سیاه می شود.

 

مزایای لامپ های کم مصرف

- این نوع لامپها حدود 8 برابر بیشتر از لامپهای رشتهای عمر میکنند.

- اگرچه قیمت لامپ های کم مصرف نسبت به بقیه لامپها بیشتر است، اما با توجه به عمر زیاد و مصرف کمی ‌که دارند، به‌ویژه برای مصرفکنندگانی که بیشتر از هزار کیلو وات ساعت در ماه مصرف میکنند، مقرون به صرفه‌ترند.

- لامپ‌های کم‌مصرف به میزان قابل‌توجهی سبب کاهش مصرف انرژی می‌شوند. این لامپ‌ها یک پنجم لامپ‌های رشته‌ای، انرژی الکتریکی مصرف می‌کنند.

 

مضرات لامپ های کم مصرف

نور لامپ‌های فلوروسنت در طولانی مدت ممکن است موجب مشکلات زیر شود:

- خستگی زودرس

- افسردگی

- ضعف و بی‌حالی

- از دست دادن تمرکز ذهنی

- کاهش راندمان یا بازده کاری

- افزایش تنش‌های روانی



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۵/۱۵
اعظم حسین طلایی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی