انرژی پیوند و عوامل موثر بر آن
مقدار انرژی لازم برای شکستن یک مول پیوند و تبدیل آن به دو مول اتم جدا از هم گازی انرژی تفکیک پیوند نامیده می شود که همواره مقداری مثبت است.قدرت یک پیوند به جاذبه بین الکترونهای پیوندی و هسته های شرکت کننده بستگی دارد در حقیقت انرژی پیوند یا آنتالپی پیوند مقدار انرژی لازم برای غلبه بر این نیروهای جاذبه است.
چند عامل در انرژی پیوند موثر است:
1 - طول پیوند 2- جرم اتم ها 3 - قطبیت پیوند 4 - دافعه زوج های آزاد و دافعه هسته ها 5 - ازدحام فضایی یا کشش زاویه ای 6 - نوع همپوشانی واوربیتال هیبریدی 7 - دوگانه یا چندگانه بودن 8 - رزونانس 9 - بارها ی جزئی روی اتم ها
10- تشکیل پیوند های هیدروژنی بین مولکولها: پیوند هیدروژنی فرکانس ارتعاشی راکم می کند و پیوند دیرتر می شکند.
اختلافات زیادی در رابطه با انرژی پیوند مولکول های مجاور در جدول تناوبی دیده می شود به عنوان مثال انرژی پیوند مولکول اکسیژن چهار برابر انرژی تفکیک مولکول فلوئور است که مهمترین عامل کوچکی بیش از اندازه اتم فلوئور است که باعث شده دو هسته فلوئور وزوج های غیر پیوندی آنها زیاد به هم نزدیک بشوند ودافعه های موجود باعث شده پیوند خیلی سست باشد. از طرفی اکسیژن بعلت بزرگتر بودن این دافعه ها را نداشته و پیوند آن نیز دوگانه است.
در جدول بالا تفاوت هایی در انرژی پیوندH-I و C-Cl مشاهده می شود که می توان گفت یکی از عوامل موثر در قدرت پیوند جرم اتم های دو طرف است در پیوند هاهرچه جرم اتمی اتم ها کمتر باشد پیوند محکمتر است. در این مورد جرم کاهش یافته را حساب کرده و هر کدام کمتر شد محکمتر است. جرم کاهش یافته را از حاصلضرب جرم دو اتم تقسیم بر حاصل جمع جرم دواتم بدست می آورند.
در H-I فرکانس ارتعاشی دو اتم فرق دارد، هیدروژن فرکانس ارتعاشی بالا ولی یدفرکانس ارتعاشی کوچکتری دارد بنابراین پیوند می شکند ولی در C-Cl هر دو اتم تقریبا هم فرکانس هستند همسو تر ارتعاش می کنند.